Ένα από τα πιο αγαπητά όσπρια:

Γι' αυτό τα ρεβίθια είναι τόσο πολυχρηστικά και υγιεινά.


  • Τελευταία ενημέρωση: 07 Απριλίου 2024
  • Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 15 λεπτά

Ένα από τα πιο αγαπητά όσπρια: Γι' αυτό τα ρεβίθια είναι τόσο πολυχρηστικά και υγιεινά.

Όμως προσοχή: σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα τρώτε ωμά.


Τα ρεβίθια είναι πραγματικοί All-rounder: είναι απίστευτα υγιή, σας κάνουν δυνατούς - και εξασφαλίζουν επίσης μια λεπτή σιλουέτα. Σε αυτό το άρθρο μου, θα σας μιλήσω για τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το ρεβίθι, καθώς και τα υγιεινά αποτελέσματα και την ποικιλόμορφη παρασκευή αυτού του οσπρίου.

Το ρεβίθι είναι ιδιαίτερα γνωστό λόγω της ανατολίτικης καταγωγής του. Όπως τα φασόλια, οι φακές και τα μπιζέλια, ανήκει στην οικογένεια ψυχανθή ή κυαμοΐδες (Faboideae) - παρόλα αυτά, το ρεβίθι είναι - όσον αφορά την ποικιλομορφία - πολύ πιο μπροστά από τα υπόλοιπα είδη της οικογένειας. Ανεξάρτητα από την κατανάλωση του ως άλειμμα, σε κάρυ, μεταποιημένο σε χούμους ή φαλάφελ, είτε απλώς ως ένα τραγανό σνακ ενδιάμεσα: τα ρεβίθια είναι πολυχρηστικά - και επίσης, υγιεινές βόμβες θρεπτικών συστατικών.

Τι κάνει τα ρεβίθια τόσο υγιεινά;

Βοηθήματα απώλειας βάρους με χαμηλές θερμίδες: 100 γραμμάρια μαγειρεμένα ρεβίθια έχουν μόνο περίπου 130 χιλιοθερμίδες και 3 γραμμάρια λίπος. Περιέχουν όμως 15 γραμμάρια σύνθετους υδατάνθρακες και 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ιδανικό για να σας κρατήσει χορτάτους: 100 γραμμάρια μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχουν σχεδόν 7 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες όχι μόνο υποστηρίζουν την υγιή πέψη, αλλά και σας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καλό για το αίμα: Η υψηλή περιεκτικότητα σε σαπωνίνες, διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα χαμηλά και έχει θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Μια μελέτη έδειξε, πως μια διατροφή πλούσια σε όσπρια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στο αίμα.

Μικρές βόμβες σιδήρου και ασβεστίου: Τα άψητα ρεβίθια περιέχουν 6 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια και 124 mg ασβεστίου - αυτή είναι περίπου η ίδια ποσότητα ασβεστίου που βρίσκεται στο γάλα. Τα ρεβίθια ενισχύουν τα δόντια και τα οστά, και υποστηρίζουν τη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό.

Προμηθευτές φυλλικού οξέος: Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια καλύπτει το 50 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών σας σε φολικό οξύ. Αυτή η βιταμίνη Β είναι απαραίτητη για την υγιή κυτταρική διαίρεση και τις διαδικασίες κυτταρικής ανάπτυξης.

Bodybuilders: Τα δύο απαραίτητα αμινοξέα λυσίνη και θρεονίνη, τα οποία χρειάζεται το σώμα για να δημιουργήσει πρωτεΐνες, υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μυών μετά την προπόνηση.

Υποστηρίζουν τα νεύρα και τους μύες: Ο ψευδάργυρος, ο φώσφορος, το κάλιο και το μαγνήσιο βρίσκονται επίσης στο όσπριο αυτό και υποστηρίζουν - μεταξύ άλλων - την ανάπτυξη, την δημιουργία αίματος, και την αλληλεπίδραση των νεύρων και των μυών.

Είναι τα ρεβίθια κατάλληλα για την απώλεια βάρους;

Τα μικρά όσπρια είναι ιδανικά για την απώλεια βάρους. Ειδικά όταν πρόκειται για την αποφυγή της ξαφνικής πείνας. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν, τα ρεβίθια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή κορεσμού σε όλα σας τα πιάτα. Ως είδος "πληρωτικού" στα τρόφιμα, προάγουν το αίσθημα κορεσμού. Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, πιστεύεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Οι φυτικές ίνες - σε συνδυασμό με την πρωτεΐνη που περιέχουν - κρατούν χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, και έτσι μας προστατεύουν από την λιγούρα και την λαχτάρα για γλυκά.

Ρεβίθια: θρεπτικές αξίες, θερμίδες και συστατικά

Τα ρεβίθια παρέχουν στον οργανισμό υψηλής ποιότητας φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Επιπλέον, είναι χαμηλά σε λιπαρά και περιέχουν μόνο 130 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια μαγειρεμένα ρεβίθια. Ειδικά οι χορτοφάγοι και οι vegans μπορούν να επωφεληθούν από τις θαυματουργές αυτές μπίλιες: Εκτός από πρωτεΐνη, είναι γεμάτες ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ρεβίθια

Το όνομα του ρεβιθιού προέρχεται από τη λατινική λέξη "cicer", που αρχικά σήμαινε μπιζέλι. Οι άνθρωποι στην Εγγύς Ανατολή καλλιεργούσαν ήδη ρεβίθια πριν από 8.000 με 10.000 χρόνια. Από εκεί το καλλιεργούμενο αυτό φυτό εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, και έφτασε στην Ελλάδα γύρω στον 1ο αιώνα. Σήμερα τα περισσότερα ρεβίθια προέρχονται από την Τουρκία, την Ινδία και το Πακιστάν. Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε κυρίως ρεβίθια από την περιοχή της Μεσογείου. Ενώ τα ρεβίθια δεν τα βρίσκουμε και πολύ συχνά στα μενού της χώρας μας, είναι βασική τροφή στη νότια Ευρώπη, την Ινδία, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και όλες τις αραβικές χώρες, επειδή είναι φθηνά και εξαιρετικά θρεπτικά.

Ρεβίθια: συμβουλές προετοιμασίας και μαγειρέματος

Στην Ελλάδα, τα ρεβίθια μπορούν να αγοραστούν σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγιεινής διατροφής και τώρα και μέσω διαδικτύου από τοπικούς παραγωγούς. Τα αποξηραμένα ρεβίθια κοστίζουν κατά μέσο όρο περίπου 1,50€ ανά συσκευασία των 500 γραμμαρίων - μπορείτε όμως να τα προμηθευτείτε και μαγειρεμένα σε κονσέρβες ή γυάλινα βαζάκια. Σε αυτή την περίπτωση, προσέξτε την ύπαρξη ανεπιθύμητων συντηρητικών, τα οποία θα πρέπει να αναγράφονται στη λίστα των συστατικών!

Τα αποξηραμένα ρεβίθια μπορούν να διαρκέσουν για πολλά χρόνια εάν φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε ρεβίθια σε κονσέρβα που έχουν ήδη μαγειρευτεί, θα πρέπει να τα φάτε πριν από την ημερομηνία λήξης. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι η συσκευασία είναι άθικτη και δεν έχει βαθουλώματα.

Γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να τρώτε τα ρεβίθια ωμά

Τα ρεβίθια όταν είναι ωμά, είναι δηλητηριώδη. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να τα μουλιάζουμε και να τα μαγειρεύουμε σωστά. Τα αποξηραμένα ρεβίθια περιέχουν κάποιες ειδικές πρωτεΐνες, οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για εμάς.

Η πρωτεΐνη λεκτίνη μπορεί να συσσωματώσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια μας, και να προκαλέσει σοβαρή μεταβολική βλάβη στο σώμα μας. Αυτή η τοξική ουσία καταστρέφεται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, θα πρέπει να μουλιάσουν τα ρεβίθια για τουλάχιστον 12 ώρες πριν, καθώς αυτό επιτρέπει την καλύτερη απομάκρυνση των τοξινών από τα όσπρια. Επιπλέον, το μούλιασμα καταστρέφει τους δύσπεπτους υδατάνθρακες, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκαλέσουν έναν δυσάρεστο μετεωρισμό. Αφού μουλιάσουν τα ρεβίθια, το νερό πρέπει να πεταχτεί, και να μην χρησιμοποιηθεί για το μαγείρεμα.

Ακόμη και εάν τα ρεβίθια που αγοράσατε είναι μαλακά, θα πρέπει να μαγειρευτούν για τουλάχιστον δύο ώρες. Μόνο τότε μπορείτε να τα καταναλώσετε με ασφάλεια. Αυτό είναι πιο χρονοβόρο από την αγορά ρεβιθιών σε κονσέρβα τα οποία έχουν ήδη μαγειρευτεί, όμως θα σας επιβραβεύσουν με μια πολύ καλύτερη γεύση. Τα ρεβίθια σε κονσέρβα είναι ήδη μαγειρεμένα και δεν περιέχουν πλέον λεκτίνη, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως.

Έτσι γίνεται η επεξεργασία των ρεβιθιών

Τα ρεβίθια δεν είναι μόνο πολυχρηστικά, αλλά και κατάλληλα για κάθε μορφής πιάτου: δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία σας, όταν ετοιμάζετε πιάτα με ρεβίθια. Στην Ανατολή, τα όσπρια με την ελαφριά γεύση ξηρών καρπών, μαγειρεύονται συνήθως σε τηγανητές μπάλες φαλάφελ και χούμους. Στην Ισπανία τρώγονται σε φαγητά κατσαρόλας ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό. Στην Ασία, πολλά κάρυ φτιάχνονται με ρεβίθια. Στην Ιταλία τα απολαμβάνουν συχνά ως χυλό και τελευταία στην Ελλάδα ψήνονται και ως νόστιμο σνακ. Τα ρεβίθια είναι επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική στο αλεύρι σίτου.


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας. Τα button που θα σας οδηγήσουν εκεί, θα τα βρείτε στο επάνω μέρος της σελίδας αυτής.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top