Προσοχή με τις τεχνικά μαυρισμένες ελιές:

Για ποιόν λόγο δεν πρέπει να τις προτιμάτε.


  • Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαΐου 2024
  • Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 5 λεπτά

Προσοχή με τις τεχνικά μαυρισμένες ελιές: Για ποιόν λόγο δεν πρέπει να τις προτιμάτε


Οι ελιές είναι το τέλειο σνακ μεταξύ των γευμάτων και δεν χρησιμεύουν μόνο ως εξαιρετικό Bar-Food, αλλά συχνά σερβίρονται σε δείπνα ως συνοδευτικά με το κρασί. Είναι διαθέσιμες σε πολλές διαφορετικές μορφές, όμως υπάρχει ένας είδος, το οποίο θα πρέπει πάση θυσία να αποφεύγετε.

Τα χρώματα της ελιάς

Το χρώμα της φυσικής ελιάς, διαφέρει ανάλογα με τον βαθμό της ωρίμανσης της. Η πράσινη ελιά μαζεύεται άγουρη, ενώ η σκούρη ελιά ωριμάζει για περισσότερο χρονικό διάστημα στο δέντρο, και συγκομίζεται αργότερα. Αυτή στη συνέχεια αποκτάει μια πιο καφετιά απόχρωση. Επιπλέον, γνωρίζουμε και τις πολύ σκούρες - σχεδόν μαύρες ελιές - από το σούπερ μάρκετ, οι οποίες όμως είναι τεχνητά χρωματισμένες. Κι όμως, ακριβώς αυτή η διαδικασία του τεχνητού χρωματισμού είναι που δίνει στις ελιές μια ουσία, η οποία είναι αρκετά ανθυγιεινή.

Τα αναλυτικά τεστ αποκαλύπτουν: οι μαυρισμένες ελιές συχνά είναι μολυσμένες με διάφορες βλαβερές ουσίες

Οι μαυρισμένες ελιές σε σαλαμούρα πολύ συχνά είναι μολυσμένες με ακρυλαμίδιο. Για αυτή την ουσία υπάρχει η υποψία πως έχει καρκινογόνο δράση. Αυτό επισημαίνει πρόσφατα το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών (CVUA) της Στουτγάρδης.

Οι ειδικοί ανέλυσαν συνολικά 74 δείγματα ελιών σε μια δοκιμή, και διαπίστωσαν ότι ένα εκπληκτικά υψηλό επίπεδο του ακρυλαμιδίου ήταν ανιχνεύσιμο σε όλες τις τεχνητά μαυρισμένες ελιές. Κατά μέσο όρο, βρέθηκαν σχεδόν 300 μικρογραμμάρια ανά κιλό, και σε ορισμένες περιπτώσεις όμως ακόμη και περισσότερα από 1000 μικρογραμμάρια ανά κιλό. Αυτή η ουσία δημιουργείται, όταν οι ελιές μαυρίζονται υπό την επίδραση οξυγόνου και στη συνέχεια θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες για καλύτερη διάρκεια ζωής.

Έτσι αναγνωρίσετε τις μαυρισμένες ελιές

Δεν χρειάζεται πανικός, επειδή δεν είναι όλες οι τεχνητά μαυρισμένες ελιές ανθυγιεινές. Οι εξετάσεις που έχουν γίνει, αφορούσαν απλώς κάποια δείγματα που είχαν παρθεί τυχαία. Ωστόσο, εάν θέλετε να είστε σίγουροι, όταν αγοράζετε ελιές μπορείτε να προσέξετε την επισήμανση των συστατικών. Από το 2015, οι τεχνητά χρωματισμένες ελιές δεν επιτρέπεται πλέον να πωλούνται ως μαύρες ελιές και πρέπει να φέρουν σαφή σήμανση. Επιπλέον, τα συστατικά γλυκονικός σίδηρος και γαλακτικός σίδηρος πρέπει πάντα να αναφέρονται στην συσκευασία τους. Και ακόμη, όταν τα προϊόντα αυτά δεν είναι συσκευασμένα και πωλούνται χύμα, θα πρέπει να αναφέρεται το "μαυρισμένες" - στο πινακιδάκι που υπάρχει στον πάγκο. Αυτές οι πληροφορίες παρέχουν σιγουριά.


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας. Τα button που θα σας οδηγήσουν εκεί, θα τα βρείτε στο επάνω μέρος της σελίδας αυτής.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top