Όταν ο άντρας δεν θέλει πλέον να κάνει σεξ.

Οι 5 πιο πιθανές αιτίες.


  • Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαΐου 2024
  • Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 10 λεπτά

Όταν ο άντρας δεν θέλει πλέον να κάνει σεξ. Οι 5 πιο πιθανές αιτίες


Η απώλεια της λίμπιντο είναι ένα μαζικό φαινόμενο, το οποίο επηρεάζει εξίσου γυναίκες και άνδρες. Μίλησα με έναν ειδικό, ο οποίος μου αποκάλυψε πώς μπορεί κανείς να επαναφέρει την επιθυμία του για σεξ.

Είναι ένα από τα κατ' εξοχήν κλισέ ρόλων: οι άντρες θέλουν πάντα σεξ - ή τουλάχιστον περισσότερο από τις γυναίκες. Κι όμως, η σεξουαλική απροθυμία για σεξ στους άντρες είναι πολύ πιο διαδεδομένη από όσο θα πιστεύατε. Και στα δύο φύλα, η σεξουαλική επιθυμία ξεκινά πρώτα από το μυαλό - και αν αυτό μπλοκαριστεί, επηρεάζει επίσης και την ανδρική λίμπιντο. Μια σεξολόγος - θεραπευτής ζευγαριών, αναφέρει κάποια αρχικά σημάδια, αιτίες και λύσεις γύρω από τη σεξουαλική απροθυμία των αντρών.

Πώς εκδηλώνεται η σεξουαλική απροθυμία στους άνδρες;

Ενώ η απώλεια της λίμπιντο θεωρούνταν για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα καθαρά ως ένα "γυναικείο πρόβλημα", νέες μελέτες αποδεικνύουν το αντίθετο: σύμφωνα με την Pro Familia, διάφορες έρευνες δείχνουν πως μεταξύ 14 και 17 τοις εκατό των ανδρών ηλικίας από 18 έως 59 ετών παρουσιάζουν το πρόβλημα της μειωμένης λίμπιντο. Από όλα τα πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, αυτή είναι η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη αιτία - με περισσότερους άνδρες να παραπονιούνται μόνο για την πρόωρη εκσπερμάτωση. Η στυτική δυσλειτουργία ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Η σεξολόγος - θεραπευτής ζευγαριών Beatrice Wagner παρατηρεί επίσης μεταξύ των ανδρών που επισκέπτονται το ιατρείο της μια αυξανόμενη σεξουαλική "κούραση" στους ασθενείς της: "Ενώ οι άντρες - σύμφωνα με το κλισέ που επικρατούσε - ήθελαν πάντα να κάνουν σεξ, πολλοί από αυτούς σήμερα έχουν καταλήξει να είναι οπτικά εξαντλημένοι από το πολλά βίντεο πορνό", εξηγεί η γιατρός. "Δεδομένου ότι στις μέρες μας το σεξ - ή και μόνο ο αυνανισμός - μέσω των κινητών τηλεφώνων και των διάφορων εφαρμογών γνωριμιών για ενήλικες είναι πλέον ανά πάσα στιγμή και πολύ εύκολα διαθέσιμα, ο εγκέφαλος αρχίζει να συνηθίζει αυτή την κατάσταση, και η ντοπαμίνη του αγγελιοφόρου ευτυχίας καταναλώνεται υπερβολικά και ανεξέλεγκτα", συνεχίζει η ειδικός.

Ποιες είναι οι αιτίες της σεξουαλικής απροθυμίας στους άνδρες;

Ένας πολύ συχνός λόγος για τη σεξουαλική απροθυμία στους άνδρες - ειδικά άνω των 40 ετών - είναι η αυξανόμενη έλλειψη της ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία όχι μόνο ενισχύει την ευχαρίστηση μας για ζωή, αλλά επίσης ενισχύει και τη λίμπιντο: Σύμφωνα με την επιστημονική εφημερίδα Pharmazeutische Zeitung, 10 έως 45 τοις εκατό των ηλικιωμένων ανδρών έχουν ένα πολύ χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης. "Αυτή η ορμόνη, είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της ευχαρίστησης στη σεξουαλικότητα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες", εξηγεί η ίδια γιατρός, συνεχίζοντας: "μια ανεπάρκεια τεστοστερόνης, μειώνει τη σεξουαλική μας φαντασία, την σεξουαλική μας επιθυμία και την ευαισθησία των σεξουαλικών μας οργάνων". Ακόμη και κάποιες άλλες σεξουαλικές διαταραχές, όπως η στυτική δυσλειτουργία, είναι επίσης πιθανές αιτίες από την απώλεια της λίμπιντο.

Ο υπερβολικός αυνανισμός και το φαινόμενο του "Netflix and Sex" μπορεί να οδηγήσει - ειδικά τους νεαρούς άνδρες - πολύ γρήγορα σε μια σεξουαλική απροθυμία. Σύμφωνα με την σεξολόγο - θεραπευτή ζευγαριών Dr. Wagner, αυτό το φαινόμενο συμβαίνει, όταν τα ζευγάρια αναζητούν την ευκολία και την άνεση και κινούνται μόνο σε ασφαλείς και δοκιμασμένους τομείς, που τους προσφέρουν με εγγύηση αυτό που επιθυμούν εκείνη την στιγμή. Το σεξ - όπως και η επιθυμία για σεξ - χρειάζονται όμως έναν συγκεκριμένο συναισθηματικό ενθουσιασμό, μια ανεξέλεγκτη έκρηξη της αδρεναλίνης, συμπληρώνει η γιατρός. Εάν λείπουν αυτά, η επιθυμία για σεξ μπορεί να πνιγεί μέσα στην υπερβολική άνεση.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ωστόσο, η απροθυμία για σεξ προκαλείται από κάποια ψυχολογικά αίτια, αναφέρει η ίδια. "Εάν ο άντρας δεν ενδιαφέρεται πλέον σωματικά για τη σύντροφό του, αυτό οφείλεται συχνά στην υπερβολική κοινωνική του πίεση για να αποδώσει – τόσο επαγγελματικά όσο και σεξουαλικά".

Όμως αυτή η πίεση μπορεί να προέρχεται και από μέσα: "Η δυσαρέσκεια σχετικά με το κορμί τους, είναι ένα θέμα που επηρεάζει επίσης πάρα πολλούς άνδρες", λέει η ειδικός. Είτε στην τηλεόραση, είτε σε αφίσες και σε εξώφυλλα περιοδικών: οι άντρες έρχονται επίσης αντιμέτωποι καθημερινά με εικόνες σωματικά "τέλειων" και γυμνασμένων ανδρών. Τέτοιες εικόνες, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν σοβαρές ανασφάλειες στους άντρες.

Άλλες αιτίες σεξουαλικής απροθυμίας στους άνδρες είναι:

1. Το άγχος ως δολοφόνος ευχαρίστησης: Ένας μεγάλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την σεξουαλική επιθυμία ενός ατόμου, πολύ συχνά είναι το περίφημο άγχος. Επειδή: "Η ορμόνη του στρες αδρεναλίνη, είναι δηλητήριο για κάθε στύση", λέει η θεραπευτής ζευγαριών Dr. Wagner. Ιδίως οι άνδρες μεγάλης ηλικίας έχουν συχνά προβλήματα στύσης, τα οποία σχετίζονται με το άγχος, επειδή τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους δεν είναι πλέον τόσο υψηλά όσο όταν είναι ήταν νέοι. Σύμφωνα μάλιστα με την ειδικό, οι άνδρες πολύ συχνά θέλουν να αντισταθμίσουν το άγχος τους μέσω του σεξ, όμως η έλλειψη της τεστοστερόνης - σε συνδυασμό με τις αυξημένες ορμόνες του άγχους - το αποτρέπει.

2. Προσωπικές διαφορές και ψυχολογικές επιβαρύνσεις: Παρόμοια αποτελέσματα με το άγχος, δημιουργούν και κάποιες καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν ένα άτομο ψυχικά – επειδή τελικά καταλήγουν και αυτές σε άγχος. Σύμφωνα με την ειδικό, τέτοιες καταστάσεις θα μπορούσε να είναι έντονες προσωπικές διαφορές και συγκρούσεις, οι οποίες προκύπτουν μέσα σε φιλίες, στη σχέση ή ακόμη και στο επαγγελματικό περιβάλλον, και οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν ένα άτομο συναισθηματικά. Αυτό έχει ως συνέχεια, το άτομο αυτό να χρειάζεται όλη του την ενέργεια για να αντιμετωπίσει αυτό το άγχος που έχει δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα η ενέργεια αυτή να λείπει αργότερα στο κρεβάτι με τον σύντροφό του.

Τι βοηθάει κατά της σεξουαλικής απροθυμίας στους άνδρες;

Πρώτα απ 'όλα: Η ψυχολογία ενός ατόμου και η σεξουαλικότητα του συνδέονται μεταξύ τους. "Ένα μπλοκαρισμένο μυαλό οδηγεί αντίστροφα και σε προβλήματα στο κρεβάτι", αναφέρει η θεραπεύτρια ζευγαριών Dr. Beatrice Wagner. Γι' αυτό είναι πολύ χρήσιμο, να κατανοήσουμε πρώτα στην ουσία του ψυχικού προβλήματος: Πότε ξεκίνησε το πρόβλημα; Τι θα γινόταν αν το πρόβλημα εξαφανιζόταν; Τι πιστεύω ως άτομο, για ποιο λόγο δεν μπορώ να αποδώσω στο κρεβάτι; Ίσως βοηθάει ένα σύντομο τελετουργικό χαλάρωσης το βράδυ, το οποίο θα διώξει για εκείνη την στιγμή την καθημερινότητα, ένα χαλαρό δείπνο με την σύντροφο ή ακόμη και λίγη χαλαρή άθληση θα μπορούσαν να βοηθήσουν, σύμφωνα με τη συμβουλή της ειδικού. Τα μπλοκαρίσματα εμφανίζονται στο μυαλό μας και ακριβώς εκεί θα πρέπει επίσης να επιλυθούν.

Εάν η απροθυμία του άντρα είναι όμως καθαρά σωματικής προέλευσης, τότε ένας υγιεινός τρόπος ζωής, η άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή μπορούν επίσης να βοηθήσουν, εξηγεί η ειδικός. Ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να διαβάσει κανείς συχνά για τα λεγόμενα "Sexfoods", όπως είναι τα στρείδια και τα σπαράγγια, τα οποία λέγεται πως αυξάνουν την σεξουαλική μας επιθυμία. Στην πραγματικότητα, τα στρείδια και τα σπαράγγια παρέχουν πολύ ψευδάργυρο. Εάν στο σώμα μας υπάρχει έλλειψη αυτού του θρεπτικού συστατικού, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή τεστοστερόνης. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη, πως η αύξηση της πρόσληψης ψευδάργυρου βελτιώνει πραγματικά και την σεξουαλική απόδοση.


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας. Τα button που θα σας οδηγήσουν εκεί, θα τα βρείτε στο επάνω μέρος της σελίδας αυτής.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top