Χημική ουσία σε κοινό γλυκαντικό,

καταστρέφει το DNA!


  • Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαΐου 2024
  • Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 10 λεπτά

Χημική ουσία σε κοινό γλυκαντικό, καταστρέφει το DNA!


Μια νέα μελέτη δείχνει πως μια χημική ουσία - η οποία παράγεται κατά την πέψη ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου γλυκαντικού - είναι γονιδιοτοξική, που σημαίνει ότι καταστρέφει το DNA. Η χημική αυτή ουσία βρίσκεται επίσης σε ίχνη και στο ίδιο το γλυκαντικό, με τα ευρήματα να εγείρουν ερωτηματικά, σχετικά με το πώς το γλυκαντικό αυτό μπορεί να συμβάλει με αρνητικά προβλήματα υγείας.

Αυτή η ουσία είναι η σουκραλόζη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο τεχνητό γλυκαντικό. Σε προηγούμενη εργασία από την ίδια ομάδα ερευνητών, διαπιστώθηκε πως σχηματίζονται στα έντερα μετά τη λήψη σουκραλόζης πολλές λιποδιαλυτές ενώσεις. Μία από αυτές τις ενώσεις είναι η 6-οξική σουκραλόζη.

"Η νέα μας εργασία δείχνει, πως η 6-οξική σουκραλόζη είναι γονοτοξική", λέει η Susan Schiffman, αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο κοινό τμήμα της βιοϊατρικής μηχανικής του North Carolina State University και του University of North Carolina στο Chapel Hill. "Διαπιστώσαμε επίσης, πως ίχνη της 6-οξικής σουκραλόζης μπορούν να βρεθούν στην κοινή εμπορική σουκραλόζη ακόμη και πριν αυτή καταναλωθεί και μεταβολιστεί από τον οργανισμό των καταναλωτών".

"Συγκριτικά: η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, έχει θέσει ένα τοξικολογικό όριο 0,15 μικρογραμμαρίων ανά άτομο και ημέρα, για όλες τις γονιδιοτοξικές ουσίες", λέει η καθηγήτρια Schiffman. "Η εργασία μας έχει δείξει, πως ίχνη της 6-οξικής σουκραλόζης με την κατανάλωση ενός και μόνο ζαχαρούχου ποτού την ημέρα το οποίο περιέχει σουκραλόζη, υπερβαίνουν αυτό το όριο. Και αυτό δεν λαμβάνει καν υπόψη την ποσότητα της 6-οξικής σουκραλόζης, η οποία δημιουργείται στον οργανισμό ενός ατόμου μετά την κατανάλωση της σουκραλόζης ως μεταβολικό προϊόν.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων in vitro, στα οποία τα ανθρώπινα αιμοσφαίρια εκτέθηκαν σε 6-οξική σουκραλόζη και στη συνέχεια εξετάστηκαν για δείκτες γονοτοξικότητας. "Με λίγα λόγια, διαπιστώσαμε πως η 6-οξική σουκραλόζη είναι γονοτοξική και ότι καταστρέφει συστηματικά το DNA, σε όλα τα κύτταρα που εκτέθηκαν σε αυτή την χημική ουσία", συμπληρώνει η Schiffman.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης δοκιμές in vitro, εκθέτοντας και τον ανθρώπινο εντερικό ιστό σε 6-οξική σουκραλόζη.

"Οι επιπλέον μελέτες έχουν δείξει, πως η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την υγεία του εντέρου, γι' αυτό θέλαμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί", αναφέρει η Schiffman. "Όταν εκθέσαμε τη σουκραλόζη και την 6-οξική σουκραλόζη στον εντερικό επιθηλιακό ιστό - εκείνον τον ιστό, ο οποίος επενδύει το εντερικό τοίχωμα - διαπιστώσαμε πως και οι δύο χημικές ουσίες προκαλούν ένα διαπερατό έντερο. Οι χημικές αυτές ουσίες καταστρέφουν τις λεγόμενες "tight junctions", δηλαδή εκείνες τις διεπαφές, με τις οποίες συνδέονται μεταξύ τους τα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος".

"Ένα έντερο που διαρρέει είναι προβληματικό, επειδή αυτό σημαίνει, πως πράγματα τα οποία υπό κανονικές συνθήκες αποβάλλονται από το σώμα με τα κόπρανα, σε αυτή την περίπτωση διαρρέουν από τα έντερα και μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος".

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη γενετική δραστηριότητα των εντερικών κυττάρων, ώστε να ανακαλύψουν πώς ανταποκρίνονται αυτά στην παρουσία της 6-οξικής σουκραλόζης. "Βρήκαμε, πως τα εντερικά κύτταρα που εκτέθηκαν σε 6-οξική σουκραλόζη, είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε γονίδια που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την καρκινογένεση", συμπληρώνει η καθηγήτρια Schiffman.

"Αυτή η εργασία εγείρει ορισμένες πολύ σοβαρές ανησυχίες, σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της σουκραλόζης και των μεταβολιτών της επάνω στην υγεία. Είναι καιρός να επανεξετάσουμε την ασφάλεια και το νομικό καθεστώς της σουκραλόζης, καθώς συσσωρεύονται στοιχεία πως δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους υγείας. Τουλάχιστον από την πλευρά μου, συμβουλεύω τους ανθρώπους να αποφεύγουν όλα εκείνα τα προϊόντα, τα οποία περιέχουν σουκραλόζη. Η ουσία αυτή είναι κάτι, που δεν θα έπρεπε να καταναλώνει κανείς".

Πηγή:

Susan S. Schiffman et al.; Toxicological and pharmacokinetic properties of sucralose-6-acetate and its parent sucralose: in vitro screening assays; Journal of Toxicology and Environmental Health Part B; 2023


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας. Τα button που θα σας οδηγήσουν εκεί, θα τα βρείτε στο επάνω μέρος της σελίδας αυτής.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top