Μια θετική στάση της ζωής μας,

μπορεί να αλλάξει τα πάντα.


  • Τελευταία ενημέρωση: 29 Μαΐου 2024
  • Χρόνος ανάγνωσης: περίπου 15 λεπτά

Μια θετική στάση της ζωής μας, μπορεί να αλλάξει τα πάντα – 5 συμβουλές για μια πιο ευτυχισμένη ζωή.


Η θετική σκέψη έχει πολλά οφέλη, όχι μόνο για το πνεύμα και το σώμα μας, αλλά και για την παραγωγικότητα και την επιτυχία μας στη ζωή. Όμως, το να έχει κανείς μια θετική άποψη για όσα συμβαίνουν στη ζωή του, είναι πολύ πιο εύκολο στη θεωρία παρά στην πράξη. Σε αυτό άρθρο μου, θα προσπαθήσω να σας δώσω 5 απλές συμβουλές γύρω από αυτό το θέμα.

Με όσα συμβαίνουν κάποιες φορές στη ζωή μας, φαίνεται πως είναι αδύνατο να παραμείνει κανείς θετικός στις σκέψεις του. Τα νέα μαζικής ενημέρωσης μας πλημμυρίζουν με τραγικές πληροφορίες, οι εργάσιμες ημέρες μας είναι μεγάλες και σκληρές - και το Σαββατοκύριακο περνάει πάντα πολύ γρήγορα. Και αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, να μπορεί πολύ δύσκολα να χαλαρώσει κανείς και να απολαύσει την ομορφιά της καθημερινότητάς του. Κι όμως, ακόμα κι αν αρχικά φαίνεται πολύ δύσκολο, με λίγη προσπάθεια είναι σίγουρα δυνατό να επαναπροσδιορίσει κανείς αυτές τις σκέψεις του.

Με την προσπάθεια αυτή, φυσικά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια πλήρη αποσύνδεση ενός ατόμου από την πραγματικότητα. Επειδή ακόμη και η υπερβολική θετικότητα σε συνδυασμό με την παράβλεψη των αρνητικών θεμάτων, θα μπορούσε να είναι επίσης τοξικά. Όμως σε κάθε περίπτωση, η κλασική άποψη της ζωής μας, πως "το ποτήρι είναι μισογεμάτο" είναι τελικά ο πιο υγιεινός τρόπος σκέψης. Η ύπαρξή μας αποτελείται από σκαμπανεβάσματα, όμως πολύ συχνά τείνουμε να παραβλέπουμε τα καλά πράγματα. Οι μικρές επιτυχίες της ζωής συνθέτουν την καθημερινότητα μας, και δυστυχώς ακριβώς αυτές έχουμε ξεχάσει πώς να τις απολαμβάνουμε.

Μια θετική στάση της ζωής, επηρεάζει επίσης θετικά ολόκληρο το σώμα

Ωστόσο, στο μονοπάτι που θα πρέπει να βαδίσουμε για μια πιο θετική ζωή, δεν είναι μόνο η νοοτροπία αυτή που μετράει. Η κίνηση είναι εξίσου σημαντική, επειδή τα σώματά μας δεν είναι σχεδιασμένα για να στέκονται ακίνητα. Όταν ασκούμαστε με κάτι, απελευθερώνονται επίσης οι σεροτονίνες και οι ντοπαμίνες - και αυτό κάνει αυτόματα μια μεγάλη διαφορά. Μετά από μια ωριαία βόλτα, τα προβλήματα που προηγουμένως φαίνονταν αδύνατα και καταστροφικά, καταλήγουν στο τέλος να μην φαίνονται και τόσο άσχημα όσο στην αρχή. Φυσικά, επάνω σε αυτό το αποτέλεσμα παίζει ακόμη ένας παράγοντας μεγάλο ρόλο: ο καθαρός αέρας και η φύση. Επειδή γενικά έχουμε καταλήξει να καθόμαστε πολύ και να παραμένουμε για ένα επίσης πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλειστούς χώρους.

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον λαμπερό ήλιο αυτής της άνοιξης και του καλοκαιριού, είμαι απόλυτα σίγουρος πως μια πιο θετική νοοτροπία σίγουρα θα σας βοηθήσει. Εγώ με την σειρά μου, θα σας δείξω πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό με ευκολία, χρησιμοποιώντας και μερικά μικρά κόλπα.

Μια θετική στάση της ζωής αλλάζει τα πάντα – και υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν

Υπάρχει μια σειρά από επιστημονικές μελέτες γύρω από τη θετικότητα και τα οφέλη της στη ζωή των ανθρώπων. Τα αποτελέσματα αυτών μελετών δείχνουν, πως ένα άτομο με θετική σκέψη όχι μόνο είναι πιο ευτυχισμένο στη ζωή του, αλλά είναι γενικά και πιο επιτυχημένο και παραγωγικό. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των VeryWell Mind και BetterUp, υπάρχουν κάποια ευρήματα από τις μελέτες αυτές, τα οποία θα δούμε στη συνέχεια. Και το τελικό αποτέλεσμα καταλήγει να είναι, πως ένα άτομο με θετική στάση στα διάφορα θέματα της ζωής του, μπορεί να απολαύσει μια βελτίωση σε πολλές πτυχές της ζωής του.

Αυτά είναι μερικά από τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη μιας θετικής στάσης στη ζωή ενός ανθρώπου:

  • Λιγότερο άγχος

  • Ένα βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τις διάφορες ασθένειες

  • Μια αύξηση της γενικής ευημερίας

  • Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην αντιμετώπιση των εμποδίων της ζωής

  • Μείωση του κινδύνου κατάθλιψης

  • Η επίλυση των διαφόρων προβλημάτων είναι ευκολότερη

  • Αυξημένη δημιουργικότητα

  • Καλύτερες ηγετικές ικανότητες

  • Μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις αλλαγές της ζωής

Επιπλέον, μια καλή διάθεση βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των κακών αποφάσεων και των αποτυχιών. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν δημιουργείται η σπείρα του μίσους προς τον εαυτό ενός ατόμου, και είναι πιο εύκολο για το άτομο αυτό να συγχωρήσει τον εαυτό του για κάποια λάθη ή αποτυχίες. Τα λάθη υπάρχουν για να διδαχθούμε από αυτά – όχι για να αυτοκαταδικαστούμε από αυτά. Ούτως ή άλλως, κάτι που έχει ήδη συμβεί, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Και ακριβώς αυτή η νοοτροπία, είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την επαγγελματική επιτυχία ενός ατόμου.

5 συμβουλές για μια θετική στάση ζωής:


#1 Κρατήστε ένα ημερολόγιο της ευγνωμοσύνης

Η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί για την προσωπική μας ικανοποίηση. Εάν γράφετε κάπου εν συντομία όλα τα επιτεύγματά σας, θα αποκτήσετε μια μεγαλύτερη επίγνωση του τι έχετε ήδη πετύχει στη ζωή σας. Έτσι, κάθε μέρα θα σας φαίνεται επιτυχημένη, και θα νιώθετε σαν ένας νέος άνθρωπος. Επειδή τελικά, εκείνα τα μικρά εμπόδια που ξεπερνούμε, είναι εκείνα που συνθέτουν τη ζωή μας. Επομένως, θα πρέπει επίσης να μπορεί κανείς να εκτιμήσει τον θρίαμβο του ενάντια σε αυτά τα μικρά εμπόδια. Και το επιπλέον μπόνους αποτέλεσμα αυτής της εκτίμησης, είναι ένα γενικά πιο αυξημένο κίνητρο για όλα τα υπόλοιπα. Αντί να αισθάνεστε πως σας κατακλύζει το καθημερινό βάρος της λίστας των υποχρεώσεων που έχετε, από εδώ και πέρα αφήστε να κυριαρχήσει μια νοοτροπία του τύπου "μπορώ να το κάνω, και να το πετύχω και αυτό χωρίς κανένα πρόβλημα!".

#2 Παραδεχτείτε τα λάθη σας και δείτε τα ως μάθημα

Μια θετική στάση της ζωής, δεν σημαίνει πως πρέπει να χάσετε και την επαφή σας με την πραγματικότητα. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε τις αρνητικές πτυχές της ζωής στο μυαλό σας. Όμως αυτές δεν θα πρέπει να έχουν τον σκοπό να σας καθορίζουν ή να σας μειώνουν, θα πρέπει να βρίσκονται εκεί απλά για να μπορέσουν με την πρώτη δυνατή ευκαιρία να διορθωθούν. Παραδεχτείτε λοιπόν στον εαυτό σας, όλα εκείνα τα λάθη που έχετε κάνει, και βάλτε τα δυνατά σας ώστε να μην τα επαναλάβετε μελλοντικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνεχίσετε να εξελίσσεστε πέρα από τον εαυτό σας και - με την πάροδο του χρόνου - θα γίνετε ένας ακόμη καλύτερος άνθρωπος, με περισσότερη υπομονή, όταν πρόκειται - τόσο για τα δικά σας λάθη, όσο και για τα λάθη των άλλων επάνω σε εσάς.

Και αυτό τελικά διασφαλίζει την καλύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών σας. Κανείς δεν είναι τέλειος - απλά θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε πολύ καλύτερα τους πόρους μας. Μόνο έτσι μπορούμε να αναπτυχθούμε περαιτέρω, μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε μακροπρόθεσμα.

#3 Ηρεμία και χαλάρωση

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να κάνετε έναν διαλογισμό; Αν όχι, τώρα είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή. Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε κάποιο ειδικό σεμινάριο, ούτε έχει σημασία πώς θα το κάνετε. Το μόνο που είναι απαραίτητο, είναι απλά να σβήσετε για εκείνη την στιγμή όλες τις σκέψεις σας, να συγκεντρωθείτε μόνο στην αναπνοή σας, και για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στην ύπαρξη σας. Προσπαθήστε απλά να υπάρχετε εκείνη την στιγμή - χωρίς να κάνετε κάτι, χωρίς να σκέφτεστε κάτι.

Επιπλέον, κάποια μικρά διαλείμματα μέσα στην καθημερινότητα σας, είναι επίσης πολύ σημαντικά. Και θα σας βοηθήσουν επίσης να αυξήσετε την παραγωγικότητα σας. Κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί στον χώρο της εργασίας του κάθε φορά στο ύψιστο για αρκετές συνεχόμενες ώρες. Κάθε τόσο θα πρέπει να σηκώνεστε από την καρέκλα σας για μερικά λεπτά, να κινείτε λίγο τα πόδια σας και να απολαμβάνετε μια σχετική διανοητική απόσταση από την εργασία σας. Χρησιμοποιήστε αυτό το διάλειμμα για να πάρετε ένα μπουκάλι νερό. Πολλοί άνθρωποι ούτως ή άλλως δεν πίνουν αρκετό νερό, και μια επαρκής ενυδάτωση είναι κυριολεκτικά ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα.

#4 Αφήστε ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε

Σταματήστε να σπάτε το κεφάλι σας και να ανησυχείτε για πράγματα, τα οποία δεν μπορείτε να αλλάξετε. Αυτό δεν σας προσφέρει τίποτε ούτε σας ωφελεί σε κάτι, απλά σας προκαλεί μια απογοήτευση και έναν κακό ύπνο. Απελευθερωθείτε από τις αρνητικές δομές της σκέψης σας. Δεν θα μπορέσετε να αλλάξετε ούτε το αφεντικό σας στον χώρο της εργασίας, ούτε και την οικογένειά σας - ήρθε η στιγμή, που θα πρέπει επιτέλους να συμβιβαστείτε με αυτό το γεγονός. Αντίθετα, εστιάστε όλη σας την προσοχή σε όλα εκείνα τα πράγματα που μπορείτε πραγματικά να αλλάξετε. Γιατί κάθε μικρό πράγμα που αλλάζει προς το καλύτερο, κάνει τη μεγάλη διαφορά στον τελικό ισολογισμό μεταξύ των θετικών και των αρνητικών πραγμάτων - και τότε, ακόμη και εκείνα τα πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν αμέσως, δημιουργούν μέσα σας μια μικρότερη ψυχική επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει, πως θα καταλήξετε να έχετε λιγότερο ψυχικό στρες, και θα μπορείτε πολύ ποιο εύκολα να πατήσετε εκείνο το μαγικό κουμπάκι στον εγκέφαλο σας, το οποίο δημιουργεί ένα standby των αρνητικών σκέψεων.

#5 Μεταβείτε στη φύση

Ο καθαρός αέρας και μια χαλαρή σωματική κίνηση μπορούν να κάνουν θαύματα. Βγείτε στη φύση, θαυμάστε την ομορφιά που σας προσφέρουν τα άνθη ενός λουλουδιού, βάλτε για λίγο τα πόδια σας στο νερό μιας πηγής. Η μητέρα φύση είναι πανέμορφη, και εμείς είμαστε ένα μέρος αυτής της γήινης ομορφιάς - γι' αυτό και είναι πραγματικά απαραίτητο, να βρίσκεστε κάποιες στιγμές σε εξωτερικούς χώρους. Δεν έχει σημασία αν είστε περισσότερο ο τύπος ανθρώπου που αγαπάει την πεζοπορία ή ο τύπος ανθρώπου που του αρέσει να διαβάζει ένα βιβλίο έξω στην ομορφιά της φύσης. Το βασικό είναι, πως για κάποιες στιγμές θα γίνετε κι εσείς ένα με τη φύση, απολαμβάνοντας αυτές τις στιγμές.


Κείμενο: Philos vom Berg

Αν σας έχει αρέσει αυτό το άρθρο, επισκευτείτε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κοινοποιήστε το ώστε να το διαβάσουν και οι φίλοι σας. Τα button που θα σας οδηγήσουν εκεί, θα τα βρείτε στο επάνω μέρος της σελίδας αυτής.

Και, πολύ ευχαρίστως να αφήσετε και το σχόλιο σας!

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον Philos vom Berg, μπορείτε να το κάνετε σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δείτε παρακάτω:

  • greeknet24.team@gmail.com
  • +30 231 231 1367
  • +30 6994 426971 (δωρεάν μέσω Viber messenger)
  • Philos Vom Berg
  • philosvomberg

Έχετε απορείες;

Philos vom Berg

Επικοινωνήστε με τον Philos vom Berg
μέσω του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

+30 2312 311367
greeknet24.team@gmail.com

Scroll to Top